Descobreix les claus de la logística internacional i els seus desafiaments geopolítics

29 Juny 2021 - Blog


Segons autors especialistes en la matèria, estem vivint una "eclosió de la tecnologia i la seva influència en la logística internacional". El món viu una revolució on la connexió no és només virtual, sinó també física. Milers de tones es mouen diàriament com una gran fàbrica a escala global.

En aquest sentit, el transport de mercaderies internacional mai havia tingut tanta importància en la vida diària de la humanitat. T'agradaria saber com es gestiona una bona logística?Què és la logística internacional?


La logística internacional és un conjunt de processos que porten al producte, matèria primera o bé manufacturat del punt A al punt B. En principi sona senzill, però la veritat és que aquesta gran cadena de muntatge transnacional té moltes peculiaritats.

Qualsevol que hagi estat en un port de mercaderies notarà com el flux de contenidors és constant i colossal. Com es mou tot aquest material? Què implica el seu recorregut?

Què inclou aquesta logística?


Ja saps què és la logística internacional. I dins de la categoria de transport, has de tenir en compte en quin mitjà es mouran els productes, a on arribaran i amb quina relació temps/diners. Per considerar la destinació receptora, serà determinant si es troba geogràficament fora o dins d'Europa.

Les implicacions de l'enviament canviaran de forma considerable. En el cas de la Unió Europea, la logística internacional és una màquina ben greixada: si a PalletCat arribem al 85% de punts de la península Ibèrica en 24 hores, quan parlem de logística internacional podem realitzar enviaments paletitzats en pocs dies. A més, el transport terrestre té avantatges associats a enviaments petits, del voltant de deu palets i amb destinacions a prop de casa nostra, com Portugal, França o Alemanya.

Logística de distribució i logística inversa


La logística de distribució comprèn tots els processos que involucren el demandant de l'enviament. Vols saber quins són?

  1. Processar adequadament les seves comandes i executar les ordres de compra en ordre i a temps.
  2. Gestionar, en un espai reduït, una quantitat infinita de productes. El control de magatzem implica estar al dia d'entrades, sortides i possibles inconvenients.
  3. Embalar i transportar la mercaderia fins a la seva destinació en el temps adequat, fent especial atenció als productes fràgils i perillosos.

D'altra banda, la logística inversa sorgeix per fer front als nous reptes geopolítics de tall mediambiental. Les empreses hauran de prendre cada vegada més responsabilitat en la gestió i reciclatge dels seus enviaments i devolucions. Per això, tenir una bona logística d'aquest tipus és un element diferenciador, que compta amb diversos avantatges: entre elles, la reducció de costos i minimitzar el consum de recursos.

Quina importància té el transport de mercaderies mundial?


La globalització crea vasos comunicants entre mercats i productors. Això permet un món amb forts nexes comercials, en què qualsevol cosa pugui moure entre països, des de sabatilles fins a productes agrícoles.

Aquesta globalitat ve aparellada d'una sèrie d'estàndards que marcaran la pauta pel que fa a embalatge, naturalesa i maneig de les mercaderies. La importància de la logística internacional recau essencialment en el transport i gestió dels articles i matèries primeres del món. La seva rellevància, com comprendràs, és fonamental en la societat contemporània.

Quina és la seva funció?


La logística s'encarrega que totes les línies d'acoblament, producció i muntatge de l'enorme cadena industrial del món funcionin de manera adequada. En aquest sentit, una part clau de la seva funció té a veure amb el subministrament. Assegurar l'existència de matèries primeres i béns manufacturats és competència del transport i la logística més enllà de les nostres fronteres.

Aquesta funciona també com a nexe entre les administracions governamentals dels països i les empreses. Tractar amb les duanes pot ser una tasca titànica, tant o més complicada de moure tones de mercaderia. La gestió logística permet que els productes obtinguin els certificats duaners necessaris, en el temps adequat i sense incórrer en demores o sobrecostos. Com veus, els avantatges són considerables.

Quin recorregut logístic té un producte des de la fàbrica fins a les mans del client?


Aquesta logística de distribució és un procés en aparença senzill, però hi conflueixen una varietat innombrable de recursos, humans i mecànics, així com processos administratius, de gestió i legalitat.

  1. La mercaderia arriba a l'origen de la recollida.
  2. En el magatzem, és etiquetada, paletitzada i enviada.
  3. Durant el procés de transport, es realitza un seguiment detallat per tal d'assegurar la traçabilitat.
  4. Es concreta la recepció en terminal.
  5. El client rep un avís de recepció.

Alguns consells sobre logística internacional


El procés logístic és, en bona part, un exercici de coordinació. El transport de mercaderies internacional porta anys simplificant gràcies a algunes recomanacions. Te les assenyalem.

Tingues en compte l'improbable i inesperat


Quan enfrontes un enviament de mercaderia internacional, és millor que consideris tots els riscos associats en funció de la destinació, el mitjà de transport i la naturalesa de la càrrega. Només així estaràs preparat per als imprevistos.

La legislació duanera, aquell gran escull


Comprendre bé els requeriments legals del lloc d'enviament i destí és molt important. Conèixer i evitar inconvenients amb les agències governamentals és clau per saber com tenir una bona logística internacional.

Confia els teus enviaments als professionals


Difícilment una empresa mitjana o petita està en condicions de fer enviaments internacionals sense ajuda. La mercaderia paletitzada, estàndard en el món des de mitjans de segle XX, pot arribar a costes llunyanes o clients pròxims, però requereix un exercici de logística internacional important. Així que abans d'intentar emprendre la tasca per compte propi, el millor és que aprofitis la infraestructura i el saber fer dels experts i operadors logístics. Deixa't guiar pels seus consells sobre logística internacional i confia en ells per als teus enviaments internacionals. D'aquesta manera, asseguraràs que la mercaderia arribi de forma ràpida i segura a la seva destinació.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.