Quines seran les noves tendències logístiques per al 2021?

18 Desembre 2020 - Blog


En PalletCat, com a operadors logístics i representants de Palletways a Catalunya, ens dediquem al transport paletitzat tant dins de tota Espanya com també per Europa. El sector de la logística ha sofert molts canvis al llarg del 2020, però podem dir que, en general, és un dels àmbits que ha pogut adaptar-se a les conseqüències de la crisi sanitària d'enguany, especialment mitjançant l'automatització de molts processos i la digitalització de la cadena de subministraments.

La logística és un conjunt de mecanismes que formen part de la cadena de subministraments i que s'encarrega que un producte arribi al consumidor final, en el que anomenem l'última milla, des del punt en el qual es creen les matèries primeres. No obstant això, com ocorre en tots els sectors, aquest complicat procés va evolucionant amb el temps. Quines seran les tendències de logística que podràs veure en 2021?
Introducció a la logística i resum de 2020


Al 2020 s'ha produït una gran transformació en el sector de la logística. Part de la transformació del transport i la logística ha estat la digitalització de la cadena de subministraments. A més, una important tendència que hem pogut observar en aquest sector és el de la logística verda. Cada vegada adquireix més rellevància la necessitat que les cadenes de subministrament siguin el més eficient possible i la preocupació general pel planeta. Un dels aspectes en els quals s'ha manifestat és per exemple l'increment d'ús de l'embalatge reciclable.

Una altra predilecció que hem pogut observar en 2020, també en el transport de palets, és la d'un augment de l'exigència en els serveis. A diferència del que per desgràcia ha ocorregut en molts altres sectors, al llarg de l'any 2020, el sector de la logística ha tingut un major volum de treball. Per això, la manera en què funcionen les cadenes de subministraments fins a arribar al punt de destinació ha estat cada vegada més exigent. Un dels punts en els quals més s'ha centrat aquesta exigència és en el de realitzar els lliuraments més ràpids als clients.

Tant els acords comercials enfocats al transport de mercaderies com la digitalització de tot el procés ha incrementat la seva importància en 2020. Totes aquestes tendències de l'any es resumeixen en un punt primordial: l'optimització de tota la cadena de subministraments. Sens dubte, aquest és un objectiu que es mantindrà en les inclinacions logístiques per a l'any 2021. No obstant això, amb tots els canvis que s'han produït enguany a causa de la crisi generada per la COVID-19, podrem veure altres noves inclinacions. Quins seran?


Tendències de la logística en 2021


El sector logístic està molt assegut al nostre país i compleix un important paper, ara més que mai, ja que el transport de mercaderies està en continu auge. L'any 2021 es presenta prometedor i, a més, hi ha certes tendències indubtables que ja podem percebre.


1. La introducció de l'e-commerce


El comerç online ja començava a ser una tendència també l'any 2020. No obstant això, el ritme de creixement que estava previst per a dins de dos o tres anys ha tingut lloc al llarg d'uns pocs mesos a causa de la pandèmia. Molts dels consumidors que encara optaven per la tradicional compra presencial, ara han optat per les digitals. Això ha ocorregut des de les seves adquisicions més bàsiques, com per exemple les de supermercats, fins a les compres puntuals, com poden ser les nadalenques.

A més de la seguretat que això t'aporta quant a salut i de les garanties legislatives que ostenten les compres a distàncies, a aquests dos factors se'ls suma el plus de la comoditat, el qual ha fet que molts clients mantinguin aquesta opció i determina el gran increment de l'e-commerce per al 2021 a un ritme molt superior del qual fa anys hauria cabut esperar.


2. La flexibilització en l'última milla


L'última milla és el tram en el qual el producte arribarà al consumidor final i la seva flexibilització va de la mà de l'increment de l'e-commerce, trobant al seu torn un equilibri amb la sostenibilitat. La demanda de les compres online obliga al fet que hi hagi major flexibilitat en les urbs a l'hora de fer els repartiments al client final. No obstant això, aquesta flexibilització també serà una tendència en 2021 gràcies a l'increment de la preocupació per la sostenibilitat. Moltes ciutats seran més flexibles a causa que nombroses empreses canviaran la manera de transport, optant per l'elèctric per a aquesta última milla.


3. La transformació digital i automatització


En la transformació digital hem de tenir en compte tres elements que marcaran tendència en 2021. En primer lloc, la Internet de les Coses, que està ajudant a incrementar l'eficiència i a l'automatització de la logística. D'altra banda, el Big Data i la seva utilització en logística mostrarà les necessitats de la cadena de subministraments en temps real, la qual cosa millora la seva traçabilitat. Finalment, el blockchain o cadena de blocs tindrà cada vegada més importància en aquesta automatització, a l'una que millora la comunicació entre consumidors, proveïdors i companyies, augmentant la seguretat i l'agilitat en aquesta.


4. La logística verda


La preocupació per la sostenibilitat continuarà latent per a l'any 2021. Més encara ara que sembla que hem incrementat el consum de plàstics o d'altres productes que, per motius de salut, no són reciclables, com les màscares. Per això, cada vegada hi ha majors exigències tant legislatives com del mateix consumidor final per a implementar polítiques de logística verda. A més del mitjà de transport utilitzat, especialment en l'última milla, que tendirà a ser elèctric o híbrid, incrementarà l'augment de l'embalatge que sigui reciclable, tal com ja començàvem a veure l'any 2020.

En PalletCat som experts en el transport de palets i ens preocupem per estar al dia en les tendències de logística. Per això, hem analitzat les novetats que tindran lloc en aquest 2021 i que sens dubte ens portaran a la transformació de la indústria. A més, estem orgullosos de poder contribuir a aquestes tendències, gràcies a la nostra vocació i dedicació.

Tenint en compte la logística verda, juntament amb Palletways comptem amb la certificació de petjada de carboni, d'acord amb les normes UNEIX 14064 2012 i 14067 2015. També hem obtingut la Certificació ISO 45001:2018 en Seguretat i Salut Laboral, que garanteix la nostra correcta gestió amb la salut i seguretat en l'entorn laboral. I continuem treballant per a estar al dia en aquestes tendències en logística i poder oferir així el millor servei per als nostres clients.

En resum, si bé la digitalització i l'automatització de la cadena de subministraments ja tenia una marcada predilecció prèviament a la pandèmia, ara s'ha fet fins i tot més evident la necessitat de continuar avançant.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.