La importància de la tecnologia en la logística

23 Juliol 2021 - Blog


La logística és fonamental per a la correcta organització de qualsevol empresa que treballi amb enviaments de mercaderies. En un futur molt proper, l'ús de les noves tecnologies serà clau per a l'organització d'aquest sector. De fet, ja hi ha moltes prediccions i avenços que permeten imaginar com es desenvoluparà aquesta activitat en uns anys. Per això, l'aplicació de la tecnologia en logística és un procés en el qual totes les empreses de sector s'han d'introduir.La revolució tecnològica en la logística actual


Com sabràs, amb el pas el temps, la maquinària s'ha anat adaptant al sector de la logística per millorar el seu rendiment. Igualment, les innovacions tecnològiques en logística han passat a ser fonamentals per al creixement de les empreses. La maquinària més recent i els programes informàtics especialitzats han ajudat a organitzar de forma òptima els fluxos de mercaderies dins dels magatzems, aportant-li major productivitat i una millora en la gestió de l'estoc dels productes.

Noves tecnologies en logística


Els processos ja existents en logística aniran canviant a poc a poc per adaptar-se a l'Internet de les coses. Per això, el futur de la logística passa per la introducció de sensors interconnectats perquè les cadenes de subministraments siguin més eficaços, per la implementació de sensors de pes i dimensions al magatzem, etc.

Comunicació i Monitoratge


Els avenços logístics passen per les innovacions tecnològiques posades en marxa des del punt de vista de la comunicació i el monitoratge. Es tracta d'aplicar solucions que et permetin identificar els ports, l'expedició de mercaderies, etc. D'aquesta manera, a través de codis de barres lineals d'alta densitat o codis bidimensionals, podràs captar la informació i comunicar-la entre dispositius mòbils a curta distància.

Gestió


La implementació d'eines basades en noves tecnologies en logística facilitarà l'evolució cap a nous sistemes. Aquests et permetran la gestió de tots els elements que intervenen en el teu negoci: eines d'anàlisi, eines de mobilitat o de visualització de dades.

Transport


Igualment, els dispositius GPS evolucionen ràpidament i t'aporten prestacions cada vegada més grans. El mateix passa amb els combustibles alternatius, que amb el temps s'imposaran i et permetran una reducció de costos, així com no dependre del mercat dels derivats del petroli.

Avenços tecnològics al servei de la logística


Entre les noves tecnologies que s'aplicaran a la logística cal destacar quatre. Es tracta de l'ús de magatzems robotitzats, l'aplicació del Big Data, el pas a un repartiment menys contaminant i establir un servei integral de lliurament mà a mà que satisfaci a client.

Robòtica i magatzems automatitzats


Els magatzems que s'automatitzin i comencin a funcionar amb una part de maquinària robotitzada veuran com disminueixen els costos d'explotació. I també com és possible realitzar un inventari de forma permanent i com pugen els nivells de disponibilitat i productivitat en el magatzem. A més, et serà més senzill i ràpid registrar i etiquetar productes perquè d'aquesta forma estiguin localitzats i identificats en tot moment.

Big Data


Podràs recopilar gran quantitat de dades que es transformaran en una informació molt valuosa per a la gestió de l'empresa. El maneig d'aquestes dades t'ajudarà a prefixar un mapa detallat i real per fer els processos més eficaços. També optimitzarà la teva feina perquè distribuïu d'una manera més àgil i puguis detectar les millors rutes. Un altre avantatge és que et permetrà el seguiment tant de màquines com de productes.

Logística Verda


A causa de les restriccions en el sector del transport per les emissions de CO2 a escala mundial, cada vegada més empreses opten per fomentar, sempre que sigui possible, l'ús de mitjans de transport alternatius, com a vehicles ecològics o elèctrics. Igualment, s'estableixen petits magatzems urbans des dels quals es reparteix la mercaderia. Fins i tot, en alguns casos com en PalletCat, s'estableix el que es ve a cridar logística inversa, és a dir, planificar la ruta de tornada amb una nova càrrega per aprofitar l'espai i que el viatge no es faci amb el transport buit.

Última milla


La pretensió de les empreses de logística, i així s'ha demostrat en l'últim any, és que el lliurament al client final es realitzi per la mateixa empresa, amb l'objectiu de fusionar tot el procés i efectuar els lliuraments perfectes, sense haver de dependre de ningú més. Per a això, és fonamental que expliquis amb eines com consignes automàtiques o punts de conveniència. I també que puguis fer lliuraments en el mateix dia o fins i tot en horari nocturn i que utilitzis dispositius que ajudin al repartidor a connectar amb el client, o, al contrari, que permetin canviar els detalls de lliurament sobre la marxa.

L'aplicació de la tecnologia en logística és un pas fonamental per apropar a les empreses del sector al futur. Els avenços tecnològics et permetran optimitzar els teus recursos, t'oferiran una visió general de les necessitats i dels punts forts de la teva empresa, t'ajudaran en l'última part de la cadena de repartiment i, en suma, et proporcionaran una major eficàcia. Igualment, robotitzar magatzems et permetrà una productivitat més gran i tenir tot el procés absolutament controlat de principi a fi, a més d'estalviar en els teus costos d'explotació. Així mateix, la implementació de la tecnologia en el sector logístic et permetrà conèixer de primera mà les millors rutes per arribar al teu destí, saber quin és l'estat de les mercaderies que transportes o emmagatzemes i controlar el trajecte dels productes en temps real.

En conclusió, les possibilitats que aporta l'aplicació de l'Internet de les coses en aquest sector són pràcticament innombrables. La tecnologia en logística és fonamental per obrir el teu negoci a les noves maneres de compra dels usuaris. Comptar amb un bon programa de gestió, que uneixi les principals necessitats de la teva empresa, t'ajudarà a créixer i farà possible que puguis gestionar, controlar i repartir les comandes de la forma més puntual possible. I tot això reduint els teus costos directes tant d'inventari com de distribució.

En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.