La història del pallet i del transport paletitzat

16 Maig 2022 - Blog


L'ús del pallet actualment està generalitzat i és l'evolució lògica de l'ús de la fusta per al transport de mercaderia. De fet, data de l'any 1000 abans de Crist a Egipte l'ús de trineus i patins de fusta per traslladar les grans pedres que servien per construir les piràmides.

Tanmateix, un sistema tan rudimentari exigia un canvi perquè fos encara més senzill moure tota mena de materials. A continuació, et comentem totes les claus relacionades amb l'origen i l'evolució del pallet.Naixement del transport de pallets


Abans de comentar detalladament la història del pallet, és imprescindible tenir en compte que el seu desenvolupament està estretament lligat al de la mercaderia paletitzada. És a dir, l'augment de l'ús d'aquest sistema de transport depenia directament de la maquinària que calia utilitzar per moure les càrregues corresponents.

No va ser fins a la primera quart del segle XX quan es van produir dos fets de vital importància per confirmar la utilitat dels pallets. El primer va ser al voltant de 1920 quan es van inventar els carretons de càrrega i els coneguts popularment com a toros mecànics. Quatre anys més tard, Hallowell es va encarregar de presentar una patent d'un nou pallet que s'ajustava a l'ús de la maquinària ja comentada.

La Segona Guerra Mundial va ser una altra de les grans fites en la seva evolució, ja que es va dissenyar un tipus de pallets estàndard amb unes mesures concretes ja que el bàndol dels aliats va decidir aplicar un únic criteri. Així, va estipular unes característiques específiques per agilitzar així tots els enviaments necessaris, tant per terra com per mar.

L'evolució del pallet


Després de comprovar la fiabilitat d'aquesta alternativa, només quedava continuar millorant-la. En principi, semblava una mica complicat trobar algun sistema complementari que ampliés la seva fiabilitat. Tot i això, Robert Braun, el 1945, va decidir obrir una entrada per cadascun dels quatre costats dels pallets. L'objectiu era aconseguir que la càrrega fos accessible des de qualsevol punt.

Va ser uns 15 anys més tard quan a Europa es gesta l'europallet. En aquest cas, la finalitat era no només millorar la càrrega i la descàrrega, sinó també establir una mesura única per a tot el continent. Així, aquesta nova creació presenta unes mides de 120 x 80 centímetres.

A més, es fixava la quantitat de taules que s'havien d'utilitzar i també que cadascun havia d'incloure 78 claus. El 1991, es crea l'EPAL (Associació Europea del Pallet). Aquesta s'encarrega d'assegurar, entre altres coses, que la fabricació de cada pallet compleix els requisits corresponents. Quan és així, s'hi inclou un segell distintiu.

El pallet americà fa 120 x 100 centímetres i va quedar desfasat en ser l'amplada del ferrocarril europeu de 240 centímetres. En canvi, l'europallet permet aprofitar al màxim l'espai a cada vagó o compartiment.

El tercer tipus de palets és el de plàstic reciclat. Es tracta d'una tendència que s'està imposant cada cop més a la majoria de les empreses. De fet, el seu ús és sinònim d'apostar per la sostenibilitat i reduir l'emissió de gasos contaminants.

El pallet avui dia


El transport paletitzat continua sent el més utilitzat per portar a qualsevol lloc productes diversos. Pel que fa al comerç electrònic, la majoria de les instal·lacions operatives continuen confiant en els palets. Passa el mateix en el sector de la logística, que no deixa de fer servir aquesta opció gràcies a la seva adaptabilitat. A això hi ha contribuït la transformació digital de les empreses de transport.

En automatitzar-se la majoria dels processos, s'exigeix que el paletitzat sigui correcte per evitar el desplaçament o el trencament de la mercaderia. Després de tants anys d'ús, es confirma que ofereixen importants avantatges, com ara:

- Una sensible millora en el procés de càrrega i descàrrega. Els molls de càrrega automatitzats ajuden a moure més palets en menys temps. L'equip de manutenció té l'opció de descarregar i carregar un camió més fàcilment i apilar la mercaderia per reduir la quantitat de desplaçaments.

- L'augment del flux de mercaderies dins del magatzem. Com que està paletitzada, és molt més fàcil moure grans quantitats d'una part a l'altra. Això permet el compliment dels terminis de lliurament.

- Augmentar la seguretat. Els operaris disposen de la maquinària corresponent per poder fer la feina i agrupar les càrregues. La mercaderia pateix menys durant el procés i manté les seves característiques amb més facilitat.

- Control de l'inventari. Tenir la nota informativa a cadascú és sinònim de saber quants productes hi ha de cada referència. Això facilita que el cap de magatzem pugui fer una comanda quan noti que baixen les existències concretes d'un article.

- L'aprofitament total de la superfície del magatzem. Recordeu que són apilables, el qual facilita sensiblement l'emmagatzematge en alçada.

- La reducció dels costos. Són reutilitzables i tenen una àmplia capacitat. El preu és força assequible tenint en compte la seva durabilitat i resistència a l'ús continuat.


El futur del transport de palets


Tot sembla indicar que les noves lleis relacionades amb el transport subratllaran la importància de l'ús de palets. Així mateix, seran els teus clients els que t'exigeixin que apostis per mitjans més sostenibles i específics per contaminar el mínim possible.

A PalletCat, us oferim diversos serveis de logística inversa i de distribució. Ens encarreguem de tot allò relacionat amb la paletització i el transport dels teus productes. La nostra feina compleix amb diferents normes ISO. A més, som la sucursal de Pallet Ways a Catalunya, formant part de la xarxa professional més gran d'especialistes en mercaderia paletitzada d'Europa.

Només cal que contactis amb nosaltres per disposar del pallet que millor encaixi amb el teu negoci. Demana assessorament professional i no trigaràs a conèixer quines són les alternatives al teu abast per transportar la teva mercaderia on vulguis i sempre en el termini que prefereixis. Estarem encantats d'oferir-te una opció a mida perquè et puguis apropar als teus clients.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.