Els problemes de transport i logística més comuns

29 Octubre 2021 - Blog


Dins l'organització del comerç mundial hi ha un punt especialment crític: la logística. El seu principal objectiu se centra a evitar els problemes de transport que puguin iniciar una reacció en cadena capaç de causar greus conseqüències a nivells molt diversos.

Ara bé, davant d'aquest fet, la veritat és que les noves tecnologies i el desenvolupament constant de la logística han ajudat a reduir, de manera progressiva, tots aquests contratemps. Això no vol dir, ni de bon tros, que hagin desaparegut. Continuen sent molt habituals.

Per aquesta raó, i per tal d'informar-te, et parlarem dels contratemps més comuns al món de la mobilitat de mercaderies.

Els problemes de transport de mercaderies més freqüents


Quan es parla de problemes de transport de mercaderies, s'està referint, en realitat, a una enorme xarxa interconnectada de possibles contratemps que es poden traslladar dels uns als altres com si fos un dòmino.

No obstant això, dins d'aquest complex context, nosaltres hem estat capaços d'assenyalar quins són els quatre problemes que es poden trobar de manera més usual dins d'aquest sector.

Càrrega danyada


Si es pot dir que hi ha un clàssic dins del món de la logística, aquest és el de patir desperfectes a la càrrega a causa de les diverses circumstàncies que envolten un viatge.

Sigui amb vaixell de mercaderies, en camió, al celler d'un avió o durant l'anomenada "última milla", el cert és que els danys als productes són un dels problemes de transport i logística més comuns.

Què es pot fer davant d'això? De quina manera es pot reduir la seva incidència? Doncs bé, la veritat és que hi ha diversos punts clau a tenir en compte:

 1. Organitzar la mercaderia amb compte: situar les càrregues pesades a sota i, sobre aquestes, les més lleugeres, així com ancorar bé els productes resulta fonamental.
 2. En el context del transport paletitzat, ubicar cada mercaderia en un palet de mida corresponent i que aguanti prou bé el seu pes.
 3. Col·locar tots els productes (especialment els més delicats o tendents a trencar-se) dins d'un embalatge prou robust i adequat per protegir-los.

Pèrdua de documents


De vegades, el transport en si mateix funciona a la perfecció, tots els punts logístics clau s'atenen degudament i, tot i això, segueixen sorgint problemes. Estem parlant, concretament, dels que tenen a veure amb qüestions documentals.

La part administrativa i legal del transport és tan important com qualsevol altra i una mala organització pot portar a un desastre total i absolut.

Dit això, quines són les millors mesures a aplicar per evitar aquests contratemps? Vegem-ne algunes:

  1. Establir regles d'organització disciplinades.
  2. Registrar digitalment cadascun dels documents rellevants del procés.
  3. Evitar la pèrdua o oblit dels protocols i formularis lligats a les gestions fonamentals.

És precisament aquí, per cert, on cal fer referència a un concepte que acabarem desenvolupant més endavant: l'aplicació específica de tecnologia en logística.

Retards al lliurament


En aquest moment, és considerable fer esment d'una situació que, en realitat, es podria dir que és la mare de tots els problemes: els retards. I és que, a la llarga, tot contratemps es pot solucionar, però aquestes solucions comporten, evidentment, una inversió de més temps.

En aquest sentit, el retard a les entregues és, finalment, el problema que engloba tots els problemes.

Tot i això, l'única i veritable manera d'arribar a temps als llocs pactats amb les mercaderies contractades és mitjançant l'aplicació de, almenys, les mesures següents:

 1. Estudi detallat de les diferents rutes disponibles per arribar a l'objectiu i elecció de la més ràpida i eficient.
 2. Saber complementar la velocitat amb l'avenç segur per camins ja coneguts i sense problemes.
 3. En definitiva, l'aplicació de les teories logístiques més avançades d'optimització temporal.

Pèrdua de la càrrega


No hi ha paraules que més por provoquin en tots els sectors de la indústria que les que fan referència a la pèrdua irremeiable de la càrrega que s'estava enviant o rebent.

Moltes vegades, no es pot recuperar de cap manera i només queda l'opció d'assumir la derrota i tornar a invertir temps i diners a intentar pal·liar els contratemps derivats de tot això.

Des del mal etiquetat fins a una mera confusió al magatzem, tot això pot acabar desembocant en la terrible pèrdua de les mercaderies.

Davant d'això, cal aplicar els comportaments següents:

 1. Comptar amb uns bons canals de comunicació entre els diferents agents que intervenen en el procés.
 2. Controlar la localització de cadascun dels paquets a cada moment, evitant les confusions.
 3. Rastrejar de manera acurada i detallada cadascun dels passos que va fent la mercaderia al llarg del camí.

Com controlem aquests problemes de transport i logística des de PalletCat?


Una càrrega danyada, un retard en el lliurament o la pèrdua tant de documentació com de la pròpia càrrega, són situacions comunes que poden suposar un gran problema per a l'empresa de transport, danyant-ne la reputació i minvant-ne la professionalitat.

A PalletCat, per exemple, tenim diversos protocols per evitar cadascun d'aquests problemes:

 1. Perquè una càrrega no arribi malmesa, apostem 100% pel transport paletitzat, organitzant les càrregues a través de palets de diferents alçades i/o pisos.
 2. El condicionament de la mercaderia per part del client que contracta el nostre servei ha de ser bo; és fonamental que tingui una bona protecció perquè no pateixi accidents durant el trajecte.
 3. Gràcies al nostre sistema de gestió digital, evitem la pèrdua de qualsevol mena de document.
 4. La puntualitat a l'entrega és un dels nostres punts forts: optimitzant rutes i càrregues, a més de tenir en compte la logística inversa, aconseguim arribar a la majoria de destinacions d'Espanya i Portugal en un màxim de 24 hores.
 5. Finalment, fem un seguiment a temps real de totes les expedicions per evitar qualsevol pèrdua de mercaderia.

La incorporació de nova tecnologia en logística


Tal com hem comentat a la introducció a aquest article, hi ha una realitat que pot ajudar a combatre amb força els contratemps que fins a aquest punt s'han presentat: la tecnologia.

La raó és que cada vegada hi ha més software i aplicacions destinades a, primer, prevenir els problemes i, segon, a resoldre els que es puguin estar patint.

A PalletCat, som professionals en el camp del transport i la logística nacional i internacional. Això ens porta a conèixer el sector amb prou profunditat per poder dir que no hi ha millor amic de l'encarregat dels moviments de mercaderies que les tecnologies d'organització, comunicació, etiquetatge, control d'estoc i seguiment de comandes que, avui dia, s'han desenvolupat i estan disponibles.

En conclusió, ja has pogut veure com, de fet, els problemes de transport són molt comuns. A més, has comprovat com són causats per motius molt diferents, des del mal etiquetat fins als desperfectes de la càrrega ocasionats pel camí. Però, més enllà de tot això, sens dubte la clau de tot el que s'ha dit es troba una mica més amunt: la tecnologia és l'aliada perfecta per combatre els contratemps. Un bon ús de programes i aplicacions de qualitat augmentaran indubtablement la competitivitat, reduint al mínim els retards.

En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.