El significat de Palet, mercaderia paletitzada i altres termes utilitzats en logística

25 Febrer 2021 - Blog


Hi ha un gran nombre de termes que s'empren en la logística i que possiblement no coneixes. Si vols conèixer el significat de «mercaderia paletitzada» o «logística de distribució», continua llegint aquest article. Aquest tipus d'expressions requereix una completa comprensió si vols evitar dolents entesos.

La logística és un conjunt de mitjans necessaris que permet la planificació, gestió i distribució dels béns i serveis de manera correcta. En aquest context, sorgeixen paraules i un vocabulari propi que ha d'interpretar-se de manera correcta.
Com es diu: palet, pallet o palet?

És molt freqüent trobar en internet la paraula palet, pallet o palet escrita d'aquestes tres formes. Però has de saber que no totes estan recollides per la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). Quin terme has d'emprar? En català, la paraula correcta és palet, en espanyol, palé, i en anglès, pallet.

Però, amb la internacionalització i l'acceptació de paraules utilitzades en el dia a dia dels ciutadans, actualment la forma més usada és palet. Aquest terme fa referència a la plataforma que s'utilitza per a emmagatzemar, manipular i transportar mercaderies embalades en caixes o bosses. Segons les recomanacions ISO 445 - 1965 (EFR), aquesta plataforma es caracteritza per la divisió en dues bases separades per un suport, o només una que es recolza sobre potes per a permetre la manipulació en els camions de muntacàrregues.


A través de l'ús d'equips mecànics, es redueixen els potencials danys i la mà d'obra implicada en la manipulació dels productes. Això facilita un magatzematge més ràpid i econòmic en aquests palets. Una vegada realitzada la paletització de la mercaderia, aquesta es transporta amb carretons elevadors fins a l'àrea d'emmagatzematge corresponent.


Glossari de termes relacionats amb la logística

A continuació, et deixem una llista amb la terminologia que s'usa més sovint en la cadena logística:

- Mercaderia paletitzada

La paletització de la mercaderia és l'acció de muntar la mercaderia sobre una superfície o paleta amb l'objectiu de crear una única unitat per a ser manejada, transportada i emmagatzemada amb el mínim esforç.

Els avantatges del paletitzat de mercaderies són molt importants per a manejar eficientment el magatzem. Cal tenir en compte l'optimització del moviment dels productes fins a la gestió correcta de l'inventari.

- Logística

Has de saber que la logística fa referència a les operacions que s'han de realitzar per a fer possible que un producte arribi al consumidor final. Cal tenir en compte el punt d'origen, des d'on s'obtenen les matèries, passant pel lloc de producció. Per tant, es consideren totes les operacions de transport de palets, l'emmagatzematge i la distribució dels productes en el mercat.

- Operador logístic

Un altre concepte que has de conèixer és el d'operador logístic. Fa referència a l'empresa encarregada del disseny, la planificació, la gestió i el control dels processos de diverses fases de la cadena de subministrament. Destaquen l'aprovisionament, el transport, la gestió duanera, el magatzematge i la distribució. L'empresa pot dissenyar les tasques en diverses fases i organitzar les operacions usant les infraestructures físiques i la tecnologia, independentment que es prestin o no els serveis amb mitjans propis o a través de la subcontractació.

- Logística de distribució

La logística de distribució és fonamental en qualsevol empresa. És un concepte que es preocupa per obrir el camí a un producte elaborat per un fabricant fins que arriba al consumidor final. És una part de la gestió de subministrament l'objectiu del qual és l'arribada del producte al destinatari final en perfectes condicions.

- Logística inversa

La logística inversa ens permet crear canals de recollida selectiva de residus, bé siguin industrials, d'equips electrònics o residus de la construcció. El propòsit és generar una estratègia per a recuperar aquest tipus de material per a ser
reciclat posteriorment. No deixa de ser una manera de retorn per als materials que es reciclen, reutilitzen o destrueixen. Per tant, es converteix en una necessitat i una oportunitat per a augmentar la quantitat i la qualitat del material reciclat.

- Logística integral

La logística integral és capaç de reunir i ordenar les accions que necessitem dur a terme per a obtenir i gestionar la informació necessària perquè puguin circular els productes i components de l'empresa. Aquest servei s'encarregarà de la gestió de cada procediment i el moviment intern o extern d'una planta.

- Picking

El picking és una acció que consisteix a preparar les comandes i seleccionar la mercaderia sol·licitada pel client. Aquest terme deriva del verb anglès pick, el significat del qual és triar o seleccionar, encara que cada vegada posseeix major difusió en el sector de la logística i el transport.

- Packaging

Aquest terme d'embalatge fa referència a l'empaquetatge, embalatge i envàs d'un determinat producte. Has de saber que es caracteritza principalment per les propietats de cada article, com l'estructura, la grandària, el pes o la composició, entre altres.

- Packing list

El packing list és un document on s'especifica i detalla el contingut de cada mercaderia que volem transportar, així com les seves característiques. Aquesta certificació és un reconeixement selectiu per part de la duana que serveix com a comprovant quan la mercaderia entra al magatzem.

- Duana

La duana és l'oficina pública en la qual es regula el trànsit d'entrada i sortida del país. Té com a funció controlar el pas de persones i mercaderies en ports, aeroports i carreteres. Cal complir la normativa vigent en cada país, ja que s'estableixen unes taxes que permeten la circulació dels béns. Per tant, el dret duaner regula el trànsit de mercaderies que afecta de manera directa a les exportacions i importacions d'un determinat país.

- Cross docking

El cross docking forma part del procés de la logística i consisteix a portar un producte des d'un transport d'arribada a un vehicle de sortida. Aquesta operació hem de realitzar-la durant un temps reduït per a l'emmagatzematge i la manipulació. Abans de res, consisteix en una tècnica de consolidació i preparació de comandes que provenen de diferents proveïdors per a fer l'enviament a diferents punts de venda.

T'ha estat d'ajuda aquest glossari? A PalletCat som un operador logístic que facilita el transport de mercaderia paletitzada. A més, ens caracteritzem per l'especialització en petites comandes per a facilitar la logística a totes aquelles empreses que necessitin la distribució nacional de palets. Vols que siguem el teu operador logístic? Contacta amb nosaltres i assegura els teus enviaments en temps rècord.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.