2019 i les noves tendències en logística

21 Gener 2019 - Blog


El sector logístic no para d'actualitzar-se, això és un fet. Existeix una "revolució logística" que porta prenent força des de ja fa temps enrere, amb l'únic objectiu d'agilitzar els processos d'entrega per a millorar el servei prestat al client.

Després d'un 2018 marcat per un augment de la demanda logística i de transport, el 2019 sembla que seguirà el mateix camí. Així doncs, les tendències en logística del 2019 són una resposta a aquest creixement de la indústria i a les noves tecnologies, que cada vegada més formen part del nostre dia a dia. 

Formes part del sector logístic? Doncs pren nota d'aquestes tendències, ja que poden suposar un abans i un després en la gestió del transport i la distribució. Renovar-se és l'única forma de sobreviure en aquest món cada vegada més digital i tecnològic. 


Les tendències en logística més esperades per aquest 2019
1.- El client és el rei


Ens trobem en un moment en el qual no podem imaginar-nos sense Internet i on l'e-Commerce augmenta a passos de gegant, oferint-nos la possibilitat de poder comprar-ho gairebé tot en un click. En conseqüència, el client online té més força que mai i demana entregues ràpides, serveis personalitzats i una bona atenció al client. Aquesta demanda és coneguda també com a "gratificació instantània".

Per una banda, la rapidesa en la distribució haurà de ser un punt clau a millorar per a oferir entregues ràpides. Especialment en productes Fresh Chain (alimentació, medicaments, etc.), els quals són sensibles als canvis de temperatura i requereixen entregues innovadores i transports especials. 

Per altra banda, la transparència en la gestió és imprescindible. El client vol conèixer de forma immediata l'estat de la seva comanda, la disponibilitat actual d'estoc, on es troba el paquet que li ha d'arribar i un llarg etcètera que ens suposa haver de personalitzar cada vegada més el nostre servei. Un exemple pot ser el d'oferir un seguiment de comandes als clients, per saber on es troba el seu paquet en cada moment i quan el rebrà. 

A més a més, els Calls Centers cada vegada agraden menys als clients, i aquests prefereixen contactar amb persones que puguin escoltar i entendre les seves necessitats en tot moment. En aquest punt, l'atenció al client a través de nous canals i mitjans digitals (com les Xarxes Socials) és primordial per aconseguir connectar amb el client.


2.- La intel·ligència logística


Per a complir amb les expectatives del client i oferir entregues ràpides i personalitzades, hem d'apostar per les noves tecnologies de forma gairebé obligada. El món digital suposarà un canvi en la gestió de la gran majoria d'empreses, sobretot en el sector logístic, i la missió dels propers anys ha de ser adaptar-se a aquests canvis. 

L'Internet de les Coses (IoT) és un dels objectius a incorporar de forma més immediata en les empreses de logística. La tendència és buscar la millor connexió durant tota la cadena logística i automatitzar algunes de les tasques, oferint així un servei molt més àgil.

El Big Data és una altra de les tendències en logística més escoltades per aquest 2019: un ús intel·ligent de les dades ens proporcionarà una gestió més efectiva dels nostres serveis. D'aquesta manera es podran ajustar els estocs, optimitzar les rutes i tenir un control directe en les flotes de transport. 

La Intel·ligència Artificial, el Blockchain o la robotització són altres de les estratègies que poden arribar ben aviat a la indústria logística i revolucionar el modus operandi de les empreses de distribució. Gràcies a les noves eines digitals, la indústria logística es beneficiarà d'un millor control i seguiment en temps real de què està passant en els seus processos de distribució.


3.- Col·laboració entre humans i màquines


Els robots són el present. Algunes de les grans empreses logístiques ja compten amb màquines i equips d'alta tecnologia, capaços de treballar en algunes de les tasques que acostumaven a fer els humans. Durant l'any 2019 es preveu que aquesta tendència augmenti, establint un vincle col·laboratiu entre màquines i persones que treballen en una mateixa empresa.

Aquest canvi pot suposar, en una primera impressió, una reducció de personal. Però és tot el contrari, ja que l'objectiu real va més encarat a fer que els treballadors (i humans en general) puguin centrar-se en tasques de més valor. Així doncs, es deixen per a les màquines aquelles feines més monòtones i rutinàries, que suposen un esforç físic més intens. Els robots seran una ajuda a l'hora d'optimitzar la relació cost-rendiment.  

Això també implica un canvi en el model de treball: amb l'arribada de les noves tecnologies, s'hauran de buscar noves fórmules per a captar i retenir treballadors, i les empreses logístiques es centraran en buscar perfils més enfocats a les habilitats digitals, que puguin adaptar-se als nous mètodes de treball. 

En definitiva, els robots suposaran una ajuda a l'hora d'optimitzar la relació cost-rendiment i permetran una major rapidesa i seguretat; tant en les entregues, com en la gestió de comandes i fins i tot en la reducció d'errors.


4.- Una logística sostenible


La societat som cada vegada més conscients de l'impacte que tenim en la naturalesa i el medi ambient. La contaminació és visible en la majoria de les grans ciutats i capitals del món i el 2019 és l'any en el qual les empreses apostaran per un canvi sostenible. 

La tendència es centrarà en buscar noves fórmules de treball que afectin el mínim possible al medi ambient, reduint la contaminació provocada per les maquinàries i mitjans de transport.

Les emissions de diòxid de carboni dels vehicles són una de les principals fonts de contaminació. És així que ja no només es busquen vehicles que contaminin menys, com els vehicles elèctrics. També es busquen nous mètodes d'entrega com poden ser els drons, les bicicletes elèctriques, o els punts físics de recollida, ja establerts en algunes grans ciutats. 

Per últim, també es preveu un canvi per a reduir la generació de residus. És el cas dels envasos i d'altres materials d'empaquetatge, sovint d'un sol ús: es prendran mesures per a reduir les mides i els formats dels embolcalls, així com les quantitats, per a disminuir l'impacte mediambiental que suposen. 

La contaminació és un problema de gran importància i les empreses hem de ser el motor del canvi, perquè finalment tota la societat canviï i s'impliqui en una millora del medi ambient.


A PalletCat ens sumem a les noves tendències en logística


Tot i les prediccions, mai podrem saber amb exactitud si aquestes tendències s'aplicaran de forma real a totes les empreses logístiques. L'economia, la cultura i les capacitats de cada país seran les que marcaran el ritme d'aquests canvis tecnològics. El que sí que sabem, és que la revolució digital ha arribat per a quedar-se, i les empreses hem d'adaptar-nos a tots els canvis que puguin venir per a poder sobreviure.

Actualment, a PalletCat oferim temps d'entrega de 24 hores a tota la Península Ibèrica i gràcies al nostre sistema de traçabilitat, el client pot consultar en tot moment l'estat de la seva mercaderia, la seva ubicació en temps real i fins i tot una estimació del tràfic i temps fins a arribar al seu destí.

A més a més, de la mà de les noves tecnologies, hem creat un sistema de gestió digital amb el qual poder consultar informes de seguiment, dades d'enviament, zones i mapa de recollides, l'evolució de les nostres expedicions, o inclús realitzar la introducció i etiquetatge dels palets, entre altres avantatges.

A PalletCat ens esforcem dia rere dia per a actualitzar-nos a les noves tendències en logística i fer més eficient la distribució de mercaderies. Perquè, al final, la solució per a no perdre's en el camí és informar-se i mantenir-se al dia de tots els canvis i novetats que ens van arribant. Les empreses, especialment les del sector logístic, hem de tenir la capacitat de saber innovar, no estancar-se i moure's al ritme que ho fa la societat. Només així podrem destacar i arribar al nostre objectiu: oferir el millor servei logístic als nostres clients. En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.