Tendencias de logística en 2023

21 Desembre 2022 - Blog


Quan parlem de logística, fem referència a diverses operacions; des de l'obtenció de primeres matèries fins a la fabricació d'un producte i la seva arribada al client final. Un objectiu fonamental per a la seva evolució hauria de ser més eficaç, per aconseguir les metes marcades d'una manera eficient, utilitzant els mínims recursos possibles.

De cara al pròxim 2023, les tendències de logística suposaran un avenç de com el sector s'haurà d'adaptar als usuaris per continuar sent competitiu. En aquest contingut, resumim quins són els punts clau que marcaran la diferència.Els sis factors que marcaran la logística aquest 2023


Les tendències de transport el 2023 seguiran el camí emprès en aquests darrers dos anys, però amb variacions de vital importància. Descobreix-les a continuació.

Emmagatzematge de la informació al núvol


El binomi format per logística i transport no pot evolucionar al món analògic. El sistema de treball tradicional en què un albarà era suficient s'ha de renovar per convertir-se en un procés digitalitzat.

El resultat és obtenir tota la informació de cada comanda, emmagatzemar-la i convertir-la en una mesura preventiva davant les possibles tendències de futur. La suma dels factors anteriors suposa un accés immediat a tota la informació que genera l'empresa.

Cal invertir també en l'encriptació de les dades per evitar el robatori de la informació. La ciberseguretat és un altre factor que imprimeix la màxima rapidesa i facilita l'ajust per revisar la traçabilitat de cada comanda. Tot sigui per protegir els interessos de l'empresa i dels clients d'una manera més eficaç.

Logística verda/sostenible


No n'hi ha prou amb promocionar la sostenibilitat en una campanya publicitària. La logística ha de ser la confirmació total de les mesures adoptades. Per això és indispensable:
  1. Comptar amb una flota de vehicles elèctrics actualitzats, el consum dels quals sigui el mínim possible.
  2. Prestar-li l'atenció deguda a l'embalatge, evitant l'excés i confiant exclusivament en materials reciclats.
  3. La cadena de subministrament circular fa que sigui més senzill reciclar els productes tornats per reacondicionar-los i donar-los un segon ús. Això redueix la producció de nous articles i impedeix que els productes tornats es converteixin en residus.

Aquestes alternatives comporten la reducció de fins a un 8% de les emissions de CO2. Aquestes mesures afectarien positivament la qualitat de l'aire si totes les empreses fessin el mateix.

Monitoratge de la flota i les comandes


Cada vehicle ha de portar un localitzador per, arribat el moment, ajudar altres que no puguin complir amb la seva ruta. És imprescindible dissenyar un traçat intel·ligent del recorregut per reduir al màxim el consum d'energia.

Cada enviament i paquet han de tenir un número de seguiment i deixar un rastre que permeti detectar els possibles errors comesos. Es tracta, en definitiva, d'oferir al client final tota la informació necessària perquè conegui on és la seva comanda i quan se li lliurarà.

Automatització als centres logístics


La intel·ligència artificial és de gran ajuda per a l'ús de maquinària que pensi de manera autònoma. No es tracta de treballar com sempre, sinó de manera més racional i esglaonada. És el sistema el que s'encarrega d'ordenar la feina perquè sigui molt més fàcil lliurar cada comanda en el termini estipulat.

A més, la modernització de la maquinària permet convertir cada preparació en una plataforma de logística en una feina més senzilla. Un programa informàtic controla tot el que entra al magatzem, el temps de permanència i quan surt. Així, és possible conèixer què hi pot faltar, quan s'ha de reposar i quins són els passos necessaris perquè no falti mai el material necessari per enviar.

Igualment, ja està en estudi l'opció de fer servir robots per a la preparació dels enviaments i de drons per al repartiment. Les primeres proves portaran altres que poden ser definitives. El que sí que ja s'ha convertit en una proposta d'enorme interès és l'ús de vehicles automatitzats dirigits per un programa d'IA. Destaquem que aquests avenços no estan destinats a substituir els empleats, sinó a fer-los la jornada laboral més suportable.

Professionalització de la logística


Tot això és sinònim d'especialització dels professionals. És a dir, qui es dediqui a la logística no només ha de ser un operari, sinó una persona que tingui la formació corresponent per adaptar-se a l'automatització i al maneig dels programes informàtics.

Així, es demanaran professionals específics que tinguin una educació multidisciplinària i que disposin de la capacitat necessària per afrontar els reptes que aniran apareixent al seu dia a dia.

Hi ha una constant evolució que es dona al sector de la logística, ja sigui en la implementació de noves tecnologies i la pràctica de noves estratègies. Aquest camp requereix cada cop més talent capaç d'entendre com funciona la logística i les seves necessitats per aplicar millors processos estratègics i operatius.

Bé sigui per treballar com a mosso de magatzem o com a executiu, l'oferta educativa és cada vegada més àmplia en ser la demanda de professionals cada cop més alta.

Última milla


La sostenibilitat serà el denominador comú de qualsevol mena de devolució de la logística. Per això, cal canviar el model de distribució i repartiment. No obstant això, els clients exigeixen el lliurament de les comandes en el menor temps possible i cal trobar fórmules per agilitzar el lliurament i la devolució dels productes.

Una de les alternatives més importants serà la creació de micromagatzems. Aquests petits espais es repartiran en diferents àrees d'una ciutat perquè el lliurament de les comandes es pugui fer amb mitjans de transport més ecològics, com és el cas de les bicicletes.

PalletCat, una solució eficaç


Amb totes aquestes tendències, es confirma que la digitalització, la sostenibilitat, l'automatització dels processos, la professionalització i la darrera milla seran factors decisius per confirmar l'avenç del sector per al pròxim 2023.

A PalletCat confiem en el transport paletitzat i en totes les tendències logístiques per al 2023 per oferir als nostres clients el millor servei possible. La idea és convertir cada comanda en una font de dades que permeti establir quines són les claus que certifiquen l'adaptació total a la renovació intensa que experimentarà la logística el proper any.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.