Logística d'última milla

26 Març 2021 - Blog


En el camp de la logística, i més concretament en el sector del transport, el concepte d'última milla es relaciona amb el tram final del procés de lliurament de les mercaderies. Un pas crucial si tens un ecommerce, ja que incideix en els costos i determina la satisfacció del teu client. Per tant, la logística d'última milla és un aspecte clau que has de tenir en compte, i molt més amb la pandèmia del coronavirus i l'auge de les vendes online.

Segons les dades extretes, més del 80% dels clients no torna a fer una compra en una empresa que falla en el lliurament. Per aquest motiu, la inversió en logística és fonamental per a garantir que la mercaderia arribi al seu punt de destinació segons la demanda del client. I actualment existeixen diverses estratègies per a millorar l'organització en aquest tram tan decisiu per als lliuraments. Vols conèixer-les? Te les expliquem a continuació.
Què és la logística d'última milla?


L'última milla es caracteritza per ser la gestió de transport de mercaderies centrada en el trajecte final. La prioritat és el lliurament d'un producte que, per norma general, s'inclou amb altres lliuraments pròxims per a maximitzar l'eficiència en la distribució d'una zona concreta. És una de les fases més importants per a la teva empresa, ja que el client final té contacte directe amb el missatger.

La progressiva recuperació de la normalitat, després de les restriccions i el confinament a causa de la COVID-19, planteja una sèrie de problemes. Sorgeix una certa problemàtica en un context incert per a les empreses del sector.

Així mateix, cal indicar que els costos operatius poden incrementar-se perquè hi ha major dificultat a l'hora de desplaçar-se o aparcar en les urbs. D'altra banda, durant el confinament es va observar com en les grans ciutats espanyoles el transport va generar el 15% de contaminació atmosfèrica. I són aspectes que plantegen nous reptes.

El transport de palets és també un punt important en aquestes operacions. El seu ús s'ha fet gairebé imprescindible; de fet, no entendríem qualsevol operació de transport o emmagatzematge logístic sense la unitat del palet. La paletització dóna una resposta logística a les mercaderies que són més pesades i poc manejables.

El seu ús aconsegueix disminuir els costos de preparació i càrrega del vehicle, augmenta la productivitat i optimitza l'espai d'emmagatzematge, entre altres avantatges. Però també hem de dir-te que influeix en el fet que la mercaderia arribi al destinatari en el temps indicat.


Principals avantatges i inconvenients de la logística d'última milla


Elaborar una anàlisi sobre el departament de logística en la teva empresa et permetrà desenvolupar unes certes estratègies per a aprofitar tot el vostre potencial. Que el client estigui content amb l'experiència del lliurament afectarà positivament, ja que no tindràs tantes devolucions. Així mateix, la fidelització del client i la bona reputació incrementaran el nombre de vendes. Entre els principals avantatges destaquem:

- Millorar la qualitat en el servei de lliurament. Fes un estudi dels registres per a identificar les hores punta i anticipar les necessitats futures de l'empresa. Aquesta visió de futur és fonamental per a optimitzar la planificació i sincronització entre els diferents departaments.

- Incrementar l'eficiència en les operacions. S'incrementa l'eficiència de les diferents operacions. Per a això has de conèixer el temps que inverteixes en aquestes per a practicar els ajustos necessaris.

- Garantir un servei òptim. En tot el concernent a l'última milla, has de considerar la forma en la qual efectuaràs els lliuraments diaris. En aquesta fase és quan el consumidor diposita les majors expectatives. Si hi ha franges horàries amb major nombre de comandes o repartiments, la cadena de subministrament necessitarà major suport.

Entre els desavantatges que t'ofereix l'última milla, podem agregar:

- La dificultat que tenen els transportistes davant la congestió de trànsit i contaminació en les grans ciutats. Un problema que afecta quant a responsabilitat social corporativa.

- En algunes ocasions, la càrrega del vehicle del transport està per sota del mínim establert i això genera més costos.

- Les dificultats per a lliurar una mercaderia en el temps previst, en donar-se uns certs contratemps que, a priori, no poden manejar-se.


Nous reptes de l'última milla


Entre els principals reptes hi ha diferents solucions que poden ajudar-te a resoldre problemes actuals com la rendibilitat i la mobilitat.

- Millorar les zones de càrrega i descàrrega per a millorar la mobilitat. Et recomanem estudiar en els nuclis urbans la demanda de les places de càrrega i descàrrega. Òbviament, la cerca de places d'aparcament, l'estacionament en doble fila i les distàncies que es recorren a peu només són algunes conseqüències derivades de la situació. Alguns experts aposten per la creació d'una plataforma de gestió de zones de càrrega i descàrrega per a reservar els aparcaments amb previsió.

- Millorar la xarxa de lliuraments. La creació d'una xarxa de punts de lliurament i recollida és fonamental per a millorar el procés de repartiment de les empreses de distribució. Al nostre país, el lliurament a domicili és una de les opcions preferides per la majoria dels consumidors.


Claus per a millorar l'última milla


Per tant, una de les claus més importants és millorar l'experiència del client retallant les distàncies i el temps de lliurament. Ja que en l'última milla es consumirà una part molt important dels minuts dedicats al transport.

Si en el magatzem utilitzes un sofware de gestió per a ordenar les llistes de picking, pots assignar la prioritat per a cada enviament. L'organització de tasques de comandes ha d'alinear-se amb els requeriments del transport per a accelerar el lliurament de les mercaderies.

Finalment, convé que donis facilitats al client perquè pugui personalitzar la seva experiència. Per norma general, les persones prefereixen despreocupar-se i lliurar la mercaderia en el punt de lliurament. El mateix passa a l'hora de gestionar les devolucions.PalletCat, el teu millor aliat per al transport de mercaderia paletitzada i d'última milla


En resum, la logística de l'última milla és un aspecte que valorem molt en PalletCat. Volem ser el teu operador de confiança per al transport paletitzat i, per això, t'oferim solucions molt avantatjoses si vols oferir un bon servei de lliurament als teus clients.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.