El present i el futur de la logística sostenible

24 Octubre 2022 - Blog


Les innovacions en matèria de logística evolucionen constantment i es transformen en versions més ràpides, fiables i fàcils de fer servir per estar a l'altura de les exigències dels mercats. En aquest sentit, la sostenibilitat ha esdevingut una prioritat absoluta per a les organitzacions que es dirigeixen al mercat de la logística sostenible.

Sens dubte, és impressionant veure la rapidesa amb què es processen i lliuren a temps les comandes dels consumidors. No obstant això, des del punt de vista ecològic, la immensa quantitat de residus i emissions de carboni que es generen en nom dels lliuraments ràpids fan que ens preguntem si val la pena rebre un paquet en dos dies. Aquí explicarem cap a on es dirigeixen les empreses del sector del transport.Per què les empreses han de reduir la contaminació i la petjada de carboni?


Vivim en una època on la responsabilitat de tots els sectors s'inclina cap a l'evolució de processos empresarials més ecològics. Els problemes mediambientals s'han convertit en preocupacions crítiques a tot el món, i les organitzacions es veuen pressionades per desenvolupar operacions que tinguin cura del medi ambient.

Com que els sectors de producció mundials són responsables d'una cinquena part de les emissions de carboni, hi ha una necessitat que les empreses prenguin consciència i hi posin mesures. Molts negocis i grans corporacions ja estan implementant ajustaments i estratègies per ser més sostenibles i apostar per la logística verda.

Què és la logística verda?


La logística verda engloba qualsevol pràctica empresarial destinada a fer més sostenibles les operacions de transport. A la logística tradicional, l'atenció se centra en les operacions, però no es té en compte el medi ambient. L'objectiu de la logística verda és millorar tant les operacions comercials de l'organització com mantenir un compromís ecològic. Busquem, per tant, reduir les emissions que genera el transport i els lliuraments ràpids mitjançant la inversió en projectes que compensin la petjada de carboni.

Aquest sistema té nombrosos beneficis tant pel medi ambient com per l'empresa i els consumidors.

  1. Redueix les emissions de gas a l'atmosfera. Un dels avantatges de la logística verda és la rebaixa de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Això inclou des de la reducció del consum d'energia fins a la racionalització de les operacions logístiques per a una major eficiència, com ara establir centres de lliurament més propers als clients.

  2. Minimitza els residus. Un altre benefici de la logística sostenible és que ajuda a minimitzar els residus. La majoria de les empreses estan centralitzant i digitalitzant la documentació, els registres i les dades operatives en sistemes integrats en línia. Ja no es fan servir fitxers en paper. Això redueix radicalment la quantitat de residus de paper necessaris per a la producció i també agilitza les operacions en disposar les dades sobre els clients, la gestió de comandes, inventari... entre altres activitats. D'altra banda, la logística verda també redueix la quantitat de plàstic usada a l'embalatge, ja que es canvia per recursos renovables i elements que han estat reciclats.

  3. Augmenta la consciència del client. Els consumidors comencen a adonar-se sobre la situació que genera la contaminació mediambiental i l'impacte que tenen les seves decisions de compra. Per això, busquen saber quines marques s'alineen amb els valors ecosostenibles. Quan les marques implementen la logística verda en les operacions, la transmissió d'aquesta informació als clients augmenta la conscienciació i els orienta sobre com poden dur a terme els seus propis esforços per ser més sostenibles. Cada cop més, els consumidors busquen empreses que empaquetin els productes amb materials reciclats, trien comandes més grans per evitar transports freqüents o seleccionen el lliurament en un lloc on ells es puguin desplaçar.

  4. Reforça la reputació de la marca. Aplicar i comunicar mesures pràctiques per millorar la logística ecològica a la gestió de la cadena de subministrament proporciona credibilitat a la marca. Les investigacions ja han demostrat que els clients estan disposats a pagar més els productes de les marques que apliquen pràctiques sostenibles.

La sostenibilitat aplicada a la logística


Hi ha nombroses eines i pràctiques per aconseguir que els processos de logística siguin més respectuosos amb el medi ambient. Aquí en citarem alguns.

Logística Digital


Adoptar la transformació digital a l'àmbit de la logística també significa aprofitar el big data, que permet a les empreses recopilar, processar i analitzar la informació. D'aquesta manera, es pot millorar la presa de decisions, ajudar les mesures preventives, millorar l'eficiència operativa i optimitzar l'ús dels recursos. A llarg termini, aquest mètode és beneficiós per al negoci a causa de la reducció de costos en comptar amb més informació que permeti assolir un procés de logística eficaç.

Optimització de les rutes de transport


Una de les maneres de reduir la contaminació és mitjançant la planificació de les rutes abans de posar-se en marxa. D'aquesta manera, s'aconsegueix rapidesa en el lliurament i alhora evitar el trànsit. Si els camions queden aturats per hores a la carretera, estan contaminant i expulsant gasos contaminants.

Altres mètodes són la SMART Delivery o els microhubs. El Smart Delivery és una manera de repartir amb les tecnologies de la logística 4.0. En aquesta pràctica es lliura la paqueteria a lockers, taquilles habilitades a supermercats o establiments concrets.

En el cas del microhub logístic, es tracta d'un centre on la paqueteria s'agrupa per ser lliurada a certes zones dins d'un radi que no supera els 5 km i estalviarà una gran quantitat de quilòmetres en el desplaçament dels vehicles de lliurament.

Vehicles ecològics


Les empreses de transport estan seleccionant i renovant la flota amb transport més sostenible. Cada cop és més habitual veure vehicles elèctrics o híbrids, els quals emeten menys gasos i productes tòxics. Així, el transport és més eficient i ecològic.

El futur de la logística


Com has pogut veure, la logística sostenible s'està implementant a la majoria dels negocis per reduir la contaminació. Són moltes les tècniques i estratègies que es fan servir i que són altament eficients, amb múltiples beneficis per a aquelles que incorporin la logística verda a la seva metodologia corporativa. Poden assolir un equilibri entre l'eficiència econòmica i la cura del medi ambient. El futur és verd, i la logística també.

Des de PalletCat, empresa de Transport Paletitzat, apostem per la logística sostenible des de fa temps. La mitjana d'antiguitat dels nostres vehicles és de 3 anys, ja que decidim apostar per la modernització de la nostra flota per reduir la petjada de carboni dels nostres tràilers. A més, estem al dia de les Certificacions ISO que avalen el nostre compromís amb el medi ambient als nostres processos així com de la qualitat dels nostres serveis. Contacta amb nosaltres a través de la nostra pàgina web.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.