Descobreix els diferents tipus de palets que existeixen

23 Agosto 2022 - Blog


Els tipus de palets que es troben al mercat n'han transcendit l'ús habitual en el transport de mercaderies. S'han convertit, fins i tot, moltes vegades en un element de decoració i mobiliari de moltes llars. Vols conèixer les aplicacions? Us sorprendrà saber que s'han estès a escala internacional gràcies a totes les seves funcionalitats.Tipus de palets coneguts


El palet europeu i el palet americà són les classes principals d'aquests elements pels quals pots optar. Les diferències entre les seves mesures, el pes i les càrregues que suporten n'han condicionat l'ús.

El palet europeu és el que es fa servir habitualment en aquest continent per al transport i emmagatzematge de tota mena de productes. Les seves característiques són les següents:
 • Mides: 1200 x 800 x 145 mm
 • Pes: 27 kg
 • Càrregues de 1400 kg en moviment i 4000 kg estàtics

Aquests palets són els més emprats a escala general. De fet, actualment es calcula que es troben en moviment uns 500 milions d'unitats. La seva fabricació es duu a terme seguint els principis establerts a les homologacions EUR i EPAL (Associació Europea de Palets).

El palet americà, en canvi, és molt habitual als Estats Units i al Japó. La seva resistència el converteix en el recurs més aconsellable per al transport de mercaderies en estat líquid. Les seves característiques principals són:
 • Mides: 1200 x 1000 mm
 • Pes: 25 kg
 • Límit de càrregues en moviment: 1200 kg

Val la pena destacar que dins d'aquesta categoria es troben altres models d'ús específic per al transport de mercaderia paletitzada en construcció o al sector químic.

Aquest tipus de palets es coneix també com a isopalet, ja que per a la seva fabricació se segueix la norma ISO 3676. De la mateixa manera, també val la pena assenyalar que l'Associació Europea del Palet ofereix models equivalents a aquest per fer molt més fàcils les tasques de transport i logística a escala mundial.

Palets segons la mida


A més dels palets europeus i americans, també has de tenir en compte l'existència d'altres productes més petits, com els següents:

Dins de l'europalé, hi ha el display pallet, que mesura la meitat exacta i és habitual veure'l als supermercats per a la reposició de productes. És un recurs molt comú a l'hora de transportar aliments, com ara les verdures i fruites.

També hi ha el quart palet europeu, que es correspon amb el 25% de l'original. Una de les aplicacions més usuals és l'exposició de productes. Així mateix, cal assenyalar també el terç palet europeu, el 33 % d'un europalet.

Per acabar, no ens podem oblidar de l'existència dels palets per a mercaderia química, també coneguts com a CP. D'ús específic per a aquesta indústria, els diferents models poden transportar sacs, bidons o cisternes.

Palets segons el material


Per a un correcte transport amb palets de les diferents mercaderies, també has de tenir en compte el material de què estan fets aquests elements, ja que condiciona el seu rendiment moltes vegades.

La fabricació i tractament de palets segons les diferents opcions de materials existents actualment segueix les pautes establertes per la normativa NIMF-15. Aquesta té com a objectiu principal eliminar el risc d'un possible desenvolupament de plagues, que podrien estendre's a diferents països en el cas dels transports internacionals.

 • Els palets de fusta són els més habituals. Els seus principals avantatges són la resistència, el cost ajustat i la possibilitat de reparar-los sense problemes excessius.
 • Els palets de cartó són lleugers i molt higiènics. Per això, es fan servir de manera especial en el transport d'aliments, sobretot del sector agrícola. Cal tenir en compte que només en tenen un ús.
 • Els palets de plàstic són molt senzills de desinfectar i, a més, no hi ha perill que pateixin danys i es trenquin. També són molt resistents a agressions externes, com ara els cops. Un dels punts positius és que són reciclables.
 • Els palets de metall són extremadament resistents. Per tant, s'apliquen sempre en casos de càrregues que siguin molt pesades o que s'emmagatzemin durant molt de temps. A més de ser higiènics, és difícil que s'estellin ni tampoc els afecten les plagues. Això sí, cal tenir en compte que són més cars del que és habitual.
 • Els palets de fibra de fusta, per altra banda, es poden reciclar i són lleugers. En canvi, has de ser conscient que són molt menys resistents que els comuns de fusta.
 • Finalment, els palets de poliestirè expandit, o porexpan, destaquen perquè pesen menys que els de fusta i, alhora, resulten més barats. S'accepten sense problemes a l'hora de fer circuits internacionals d'exportació.

El pallet en el futur


L'evolució al sector de la fabricació de palets és constant. El comerç internacional i el fet que els mercats ja no tinguin fronteres fa que l'ús d'aquests elements sigui indispensable en el dia a dia de la majoria d'empreses de transport.

En aquest sentit, és important assenyalar que la tendència de futur en el desenvolupament d'aquests productes avança cap a l'ús de materials cada cop més lleugers i ecològics. Poder transportar amb totes les garanties de seguretat i higiene la mercaderia paletitzada i, alhora, evitar danyar el medi ambient és el principal objectiu a complir. Per tant, destaca especialment l'ús de plàstic reciclat.

Finalment, es tendeix també a l'ús de palets fets a mida de les necessitats de les diferents indústries per tal d'ajustar al màxim els recursos emprats en la fabricació.

Els palets, indispensables per al sector del transport


Tots aquests tipus de pallets que hem detallat s'utilitzen diàriament per al transport de mercaderia paletitzada a empreses com PalletCat, la qual cosa destaca per oferir el màxim control de la traçabilitat de la teva mercaderia, així com garantir el lliurament en 24 hores al 85% destinacions d'Espanya i Portugal. Perquè et puguis fer una idea, a PalletCat tarifem els tipus de palet següents:

 • Mini Quarter Pallet: 1000x1200mm (Alçada max. 800mm) - Màxim de càrrega: 150kg
 • Quarter Pallet: 1000x1200mm (Alçada max. 1100mm) - Màxim de càrrega: 300kg
 • Super Euro Light Pallet: 800x1200mm (Alçada max. 2200mm) - Màxim de càrrega: 300kg
 • Half Pallet: 1000x1200mm (Alçada max. 1600mm) - Màxim de càrrega: 600kg
 • Extra Light Pallet: 1000x1200mm (Alçada max. 2200mm) - Màxim de càrrega: 450kg
 • Light Pallet: 1000x1200mm (Alçada max. 2200mm) - Màxim de càrrega: 750kg
 • Full Pallet: 100x1200mm (Alçada max. 2200mm) - Màxim de càrrega: 1200kg

Les característiques específiques que té cada tipus de pallet els fa més adequats per a diferents usos en sectors industrials molt diferents. Per tant, per optimitzar-ne l'ús és indispensable tenir clar quins productes hauran de transportar o emmagatzemar i durant quant de temps, així com tenir en compte aspectes com la seva higiene o durada.

En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.