Consells de conducció a l'hivern

18 Gener 2023 - Blog


Les condicions meteorològiques com la pluja i la neu fan que la conducció de camions sigui més complicada. Des de PalletCat oferirem alguns consells de conducció a l'hivern per a conductors professionals. Els viatges llargs en aquest tipus de vehicles exigeixen prendre certes precaucions i avituallar-se amb alguns accessoris que permetin actuar de manera ràpida i segura davant dels possibles contratemps. A continuació detallarem les claus per evitar problemes a la conducció durant l'hivern.Vehicle en perfecte manteniment


És necessari mantenir el vehicle en òptimes condicions per evitar accidents. Aquests són els elements bàsics que s'haurien de revisar sempre, tant en vehicles de transport paletitzat com en qualsevol altre tipus de càrrega.

Condicionament del vehicle per a l'hivern


A l'època més freda de l'any, seria molt recomanable invertir en uns bons pneumàtics. Els pneumàtics d'hivern tenen una tracció millor en les condicions climatològiques pròpies d'aquesta estació, com la neu i el gel. També seria molt útil instal·lar un parell nou d'escombretes eixugaparabrises d'hivern, que tenen més pes i un revestiment de goma que empenyerà el gel i la neu amb més efectivitat.

Cal assenyalar també la importància de revisar l'estat dels parabrises i llunes, per assegurar-se que estan en perfecte estat i no tenen cap esquerda ni trencament. De la mateixa manera, és imprescindible examinar els amortidors, les bugies i el sistema d'enllumenat.

També es recomana arrencar el motor del camió i deixar-lo en ralentí fins que s'arribi a la temperatura perfecta.

Sistema de frenada


En aquesta estació es produeixen més precipitacions. Per evitar córrer riscos innecessaris, és recomanable desactivar els sistemes de frenada enllaçats a les ajudes auxiliars en cas que hi hagi precipitacions. A més, és de vital importància que tots els pneumàtics circulin per la mateixa superfície per no perdre adherència a la carretera. I, per descomptat, recordar que la distància de frenada augmenta considerablement.

Als espais plans s'ha de conduir amb la marxa més llarga possible i en pendents, amb les més curtes. No és gens recomanable tocar el fre del camió, ja que podria provocar una pèrdua de control. A l'hora d'aparcar, en comptes de posar el fre de mà, és preferible col·locar una falca a la roda i deixar una marxa engranada, perquè, altrament, les pastilles de fre es podrien adherir al disc per congelació.

Sistema d'enllumenat


A més de comprovar que els llums es trobin en perfecte estat, cal prendre certes precaucions amb el seu ús, ja que a l'hivern les hores de sol minven i es produeixen certs fenòmens meteorològics com la boira, cosa que provoca una disminució de la visibilitat. Un altre dels consells de conducció a l'hivern és conduir amb llums de cruïlla o curts per ser vist per la resta de conductors. També és molt important circular amb els llums davanters i del darrere encesos, fins i tot durant les hores de sol. Tot això sense oblidar la importància de comprovar el bon estat dels senyals de càrrega.

Conductor preparat i informat


Abans de sortir a la carretera en circumstàncies poc propícies, cal prendre una sèrie de precaucions sobre la conducció a l'hivern, tant en vehicles particulars com en el cas del transport paletitzat.

Cura personal


Perquè la conducció sigui més còmoda i segura, cal que el conductor estigui en perfectes condicions. És per això que són tan necessaris els descansos per evitar adormir-se a la carretera. Es recomana aturar-se durant 45 minuts després de 4 hores i mitja de viatge. També és possible fraccionar aquests 45 minuts en dos períodes, essent el primer de 15 minuts i el segon de 30.

Així mateix, és molt recomanable regular la temperatura del vehicle perquè no sigui massa alta o baixa. Es recomana que la temperatura de la cabina estigui entre 20 °C i 22 °C per evitar que aparegui la somnolència i la fatiga.

Informe meteorològic


És molt important consultar les condicions meteorològiques abans d'emprendre el viatge, així com quines seran les condicions de la carretera a la ruta a seguir. La planificació és l'element clau per evitar problemes de conducció. Avui dia hi ha moltes aplicacions que informen sobre l'estat del temps a qualsevol lloc i a qualsevol hora.

Abast de la cobertura de l'assegurança


Abans d'emprendre un viatge, especialment si és llarg o en circumstàncies adverses, és important conèixer al detall les cobertures de l'assegurança del vehicle en qüestió. Seria recomanable comptar amb assistència a la carretera, ja que saber que es disposa d'aquest suport sempre ajuda que la conducció a l'hivern sigui més segura i tranquil·la.

Materials imprescindibles


A més del kit de materials obligatori per a tots els vehicles, en el cas dels conductors professionals seria recomanable comptar al seu mitjà de transport amb un martell i espàtula per poder retirar la neu en cas que es congelin els dipòsits d'aire. Des de PalletCat, també aconsellem proveir-vos d'una llanterna, roba d'abrigar, manta i farmaciola de primers auxilis. Tot això sense oblidar tenir sempre el dipòsit complet i el telèfon mòbil carregat davant de possibles emergències a la carretera.

Planificació i precaució al volant


En resum, la planificació és essencial per evitar accidents i altres problemes a la carretera. Una revisió exhaustiva de l'estat del vehicle i un aprovisionament eficient són essencials en els viatges llargs. A més, cal estar ben informat tant de l'estat de la carretera com de les condicions climatològiques per poder adaptar-s'hi.

Des de PalletCat esperem que aquests consells de conducció a l'hivern hagin estat útils tant pels conductors professionals com pels que no ho són. Les recomanacions que oferim es poden aplicar també en el cas de portar transport paletitzat. Seguint totes aquestes recomanacions és possible minimitzar riscos, i per tant accidents a la carretera.


En Palletcat utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.